Hvordan skriver man en god jobansøgning?

Hvis du vil søge et nyt job, så kommer du ikke langt uden en vedhæftet jobansøgning. For mange virker dette måske indlysende, men mange afleverer blot et CV, når de søger et job. Det er dog ikke nok. Det er nemlig langt fra det samme. Det betyder naturligvis, at det ikke er nok, at du blot nøjes med at aflevere et CV og ikke en ansøgning. Et CV er bagudrettet og fortæller derfor også om dine erfaringer og kvalifikationer. En ansøgning bør i stedet være fremadrettet og give udtryk for, hvorfor det er netop dig, der bør få dette job. Hvis du har overvejet blot at aflevere et CV, så bør du tage dette op til genovervejelse – eller glemme alt om, at få det respektive job.

En ansøgning skal introducere dig for arbejdsgiveren

En ansøgning skal bruges som en måde at introducere dig selv for arbejdsgiveren. Du skal belyse, hvorfor du er interesseret i den respektive stilling, hvorfor den pågældende virksomhed har din interesse, og give en kort forklaring af, hvad din motivation og dine kompetencer er, og hvad virksomheden kan vinde ved at vælge netop dig. Det er dog vigtigt, at det understreges, at din ansøgning ikke skal være direkte adgangsgivende til et nyt job. En ansøgning har derimod et andet mål; at fungere som billet til en jobsamtale. Derfor bør du heller ikke blot aflevere en standardansøgning, når du søger job. De bliver frasorteret som de første, da de ganske enkelt ikke er interessante. I stedet bør du investere tid i, at lave lidt research. Det giver dig bedre forudsætninger for at blive inviteret til samtale. Besøg f.eks. deres hjemmeside, hvor du ofte kan læse om virksomhedens kultur, deres målsætninger og deslige. Hvis du reagerer på et jobopslag, så giver de oftest også udtryk for, hvem den ideelle kandidat til at besidde stillingen er.

Ideel udformning af en jobansøgning

Hvis du skal lave en jobansøgning, så er det vigtigt, at den udformet korrekt. Mange har en tendens til blot at skrive, hvad der falder dem ind. Det resulterer oftest i en relativt rodet ansøgning, hvilket sjældent giver gode resultater i sorteringsprocessen. En god og målrettet ansøgning består derimod af fem elementer, der er beskrevet her:

1. Overskrift

Overskriften er noget af det første, der bliver observeret. Derfor skal den også fange læserens interesse. Du skal bedømme, hvorvidt du vil lave en relativt standardiseret overskrift såsom ”Uopfordret ansøgning som X hos X”. Du kan også lave en mere kreativ og fri overskrift som eksempelvis ”Knivskarp sælger søger nye eventyr”. I denne forbindelse er det vigtigt at vurdere, hvilken tone, der synes at matche virksomheden bedst muligt. Er der tale om en konservativ virksomhed, så skal du være varsom med at være ”for frisk”. Er der tale om et tech-startup med en gennemsnitsalder på 25 år, så forholder det sig naturligvis anderledes.

2. Indledning

Efter at have fanget læserens opmærksom med en indbydende overskrift, så skal du skrive en indledning, der giver ham eller hende lyst til at læse videre. Igen er der tale om et valg mellem en standardiseret formulering som f.eks. kunne være noget i retning af ”Det er med stor interesse, at jeg hermed søger stillingen som X hos jer”. Hvis du har et ønske om, at stå lidt mere ud fra mængden, så kan du i stedet skrive noget i retning af ”Jeg ved at I hos X går ind for kvalitet, god service og høj arbejdsmoral. Dette kan jeg bringe til bordet”. Andre vælger også at indlede med kort at fortælle om dem selv som person, hvilket naturligvis også er en mulighed.

3. Motivation

Din ansøgning er ikke meget værd, hvis ikke du vælger at udpensle, hvorfor du brænder for netop dette job. Du skal være meget specifik om, hvorfor det er lige netop dette job, der tiltrækker og hvad, du føler, der er tiltrækkende ved den stilling, du kommer til at besidde, de arbejdsopgaver, du skal varetage og den virksomhed, du vil arbejde i. I forbindelse med udformningen af dette punkt, skal du sikre dig, at det, der skrives faktisk matcher det, du tilbydes af virksomheden. Derfor giver det ikke megen mening, at du giver udtryk for, at du ønsker at arbejde i en stor og dynamisk virksomhed med mulighed for international udsendelse, hvis du søger i det lokale supermared.

4. Kompetencer og kvalifikationer

Efter at have givet udtryk for, hvorfor du godt kunne tænke dig det respektive job, så er næste skridt at fortælle mere om, hvad du kan bringe til bordet. Hvilke kompetencer og kvalifikationer har du? Og hvordan vil du bruge disse til bedst muligt at løse de opgaver, der er forbundet med den konkrete opgave, du er i færd med at søge? Det er en klar fordel, hvis du underbygger dette med eksempler. Derfor skal du heller ikke komme med et postulat, der ikke kam underbygges med et konkret eksempel. Det betyder også, at det er essentielt, at du er meget specifik i dine udmeldinger og at du samtidig sørger for, at dine eksempler og mulige tiltag er meget konkrete.

5. Afslutning

Nu er du næsten nået til vejs ende. Før du er det, så skal du dog sørge for at afslutte din ansøgning på bedst mulig vis. Målet med din jobansøgning er, at den kan være adgangsgivende til en jobsamtale. Derfor er det også dét, du skal fokusere på at lægge op til, når du runder din ansøgning er og er ved at binde knude på værket. Der findes mange måder at gøre dette på. Mange skriver noget i retning af ”Jeg håber denne ansøgning har vakt jeres interesse og jeg udbyder naturligvis gerne til en eventuelt jobsamtale”. Andre forsøger dig derimod med noget i retning af ”I skal være mere end velkomne til at kontakte mig, hvis I ønsker uddybning eller yderligere info”.

Dette skal du altid huske, når du skriver din ansøgning

Der er mange ting, du skal huske, når du skal lave en ansøgning. Nogle af dem er nemmere at glemme end andre. Én af de ting, der ofte smutter er, at få skrevet dato. Dertil er der også mange, der glemmer deres navn, adresse og deres kontaktoplysninger. Det er noget, der nærmest er indlysende, men det er også derfor, at folk ofte glemmer det. Ydermere, så er det også vigtigt, at det oplyses hvilken stilling, du søger. Som der tidligere er givet udtryk for, så er det noget, du med fordel kan angive i din overskrift. Når du har færdiggjort din ansøgning, så bør du også underskrive den. Det giver både et personligt præg og samtidig indikerer det også, at du står ved det, der står skrevet i ansøgningen. Når du skriver en ansøgning, så er det nemt at blive grebet. Det er dog vigtigt, at du sørger for at holde dig til én side. Det er særligt noget, der er vigtigt, hvis du også vedlægger CV, eksamenspapirer, anbefalinger osv. Hvis du vedlægger sådanne ting, så er det vigtigt, at du ikke overdriver det. F.eks. er dine folkeskolepapirer ikke synderligt relevante. Hvis du blot skriver løs ud i én køre, så bliver det hurtigt besværligt og uoverskueligt, at skulle læse din ansøgning. Hvis det er tilfældet, så smides den nok blot i papirkurven. Derfor skal du sikre dig, at den er læsevenlig, hvorfor den skal opdeles i afsnit og der bør være godt med luft, så den ikke ser for sammenpresset og uoverskuelig ud på papiret. Selvom du føler, at du har godt styr på grammatik, retskrivning osv., så er det alligevel en god idé, at du får en anden til at læse ansøgningen igennem og rette den til for slåfejl, dårlige formuleringer, m.v. Sørg dertil også altid for, at den respektive virksomheds og eventuelt også modtagerens navn er stavet korrekt – dette bør du altid dobbelttjekke!

Der er forskel på at skrive en opfordret og uopfordret ansøgning

Når der tales om ansøgninger, så er der oftest tale om to typer af ansøgninger: den opfordrede ansøgning og den uopfordrede ansøgning. Nedenfor får du en mere uddybende forklaring af de to typer af ansøgninger. Samtidig kan du også læse nærmere om, hvilke forskelle, der er og hvad du skal fokusere på i hver af dem.

Opfordret ansøgning

En opfordret ansøgning er et svar på et stillingsopslag. Det betyder også, at du ofte ved, hvilke kvalifikationer, der kræves af virksomheden og hvad de stiller af krav til deres nye medarbejder. Det betyder, at du har mulighed for at skræddersy din ansøgning efter disse forventninger. Det gør det markant nemmere at skrive din ansøgning. Det er dog sjældent, at du er den eneste, der har fundet dette stillingsopslag. Det betyder også, at der er mange om buddet. Det er vigtigt, at du forsøger at skille dig ud fra mængden. Det kan du bedst gøre ved at skrive en unik ansøgning. Du kan desuden også gøre den mere appellerende set ud fra et mere visuelt synspunkt.

Uopfordret ansøgning

Sender du en uopfordret ansøgning, så er der ikke tale om et decideret stillingsopslag, der er blevet slået op. Det betyder også, at du ikke ved, hvad virksomheden forventer af dig eller hvad de stiller af krav. Derfor er det også op til dig selv at vurdere, hvordan du fortæller hvad, du kan udrette og hvorfor du er motiveret for at arbejde lige for dem. Når du skal udforme en sådan ansøgning, så hjælper det at se på dig selv som værende en sælger, der skal sælge dig selv. Du bør først og fremmest lave research, hvilket du bl.a. kan gøre via deres hjemmeside. På denne måde kan du finde ud af, hvordan du bedst matcher dig selv op med virksomheden. Ved at have gjort dit forarbejde ordentligt, så bliver det markant nemmere at danne dig et overblik over, hvilke egenskaber (dine kompetencer og kvaliteter), du skal fremhæve i ansøgningen. Når der skal skrives, så er der ofte tale om to brugbare metoder, der kaldes for henholdsvis Riffelmetoden og Haglgeværmetoden.
  • Riffelmetoden: Med denne metode skyder du enten efter en specifik stilling eller en specifik virksomhed. Det er derfor også en metode, der kræver, at du udformer en ny ansøgning for hver virksomhed, du søger hos. Det er dog oftest også en markant mere effektiv metode, da ansøgningen derfor også bliver mere unik.
  • Haglgeværmetoden: Her bliver der i stedet søgt mere bredt mod flere typer af virksomheder. Det kan dog også være flere typer af stillinger. Det er en metode, der ikke er helt så effektiv, men på den anden side, så er den heller ikke nær så tidskrævende. Hvis du har tid nok, så bør du naturligvis holde dig til Riffelmetoden.

Sprog, form og layout på din ansøgning

Når du skriver en ansøgning, så er det vigtigt, at den fremstår enkel og overskuelig for læseren. Derfor er det også vitalt, at du så vidt muligt forsøger at holde den på én side. Hvis den bliver længere end dette, så tyder det på, at du har fyldt for meget på. Det vil ganske enkelt ikke blive læst og samtidig kan det betyde, at du bliver frasorteret. Du bør samtidig også tilstræbe at skrive i et levende og personligt sprog. Der er mange danskere, der har en tendens til at skrive i lange og formelle sætninger. Selvom det virker som om, at det intellektuelle niveau hæves, og at der er lagt megen energi i ansøgningen, så giver det et markant bedre resultat, at du holder dig til korte, præcise sætninger. Endvidere, så er det også vigtigt, at du vælger en læsevenlig skrifttype og undgår at gå for langt ned i skriftstørrelse. Din ansøgning kommer ikke just til at fremstå bedre af, at læseren skal sidde og knibe øjnene sammen for at læse den, fordi skrifttypen ikke er læsevenlig eller fordi du ganske enkelt har valgt at gå alt for langt ned i skriftstørrelse. Sender du den via e-mail, så bør du i selve mailen også skrive en kort beskrivelse af, hvad du fremsender. Hvis du har et navn på modtager, så start gerne med ”Kære Fornavn + Efternavn”, mens du bør afslutte med, at give udtryk for, at du ser frem til at høre mere.

Lav et gratis online CV på kun 5 minutter

Lav et flot online CV som du kan dele med dem du har lyst til. Det virker perfekt på computer, tablet og mobiltelefonen.

Hvordan skriver man en god jobansøgning?
4.9 (97.78%) 9 stemmer

Kommentar

mood_bad
  • Ingen har skrevet en kommentar endnu
  • chat
    Skriv en kommentar