Fagforening

Find bedste og billigste fagforening her

En fagforening er til for, at kunne fremme sine medlemmers interesser på arbejdsmarkedet. Før i tiden var en stor del af de forskellige fagforeninger tæt knyttet til specifikke fagområder. I dag kan du dog finde et stort antal af såkaldte tværfaglige fagforeninger, der er villige til at optage medlemmer fra alle de brancher, der er repræsenteret i Danmark.

De danske fagforeninger opstod i takt med, at Danmark blev et industrialiseret land. Det skete tilbage i 1800-tallet. Der skete meget under skiftet fra landbrugssamfund til industriel produktion, der i sidste ende også betød, at der opstod en lang række nye problemstillinger – ikke blot for arbejdsgiverne, men bestemt også for arbejdstagerne.

Derfor opstod der en række fagforeninger. De fik til opgave at varetage arbejdernes interesse. Det skyldes, at en samlet organisering af arbejdsstyrken ville stå markant stærkere end den enkelte arbejdstager. Det betød også, at der var mange arbejdstagerne, der var hurtige til at melde sig ind i en fagforening, da vilkårene var anderledes dengang.

De mange fagforeninger stod bl.a. for at kæmpe for bedre løn, arbejdsvilkår, arbejdsmiljø og rettigheder til de arbejdstager, der var medlem af disse. Det gjorde de ved at forhandle med arbejdsgiverne, men med henblik på, at indgå brede aftaler, der kunne dække alle arbejdstagere i en fagforening. Det kendes i dag som en overenskomst.

En overenskomst er typisk til for at kunne regulere det aftalerum, som loven har efterladt til forhandling. Det kan eksempelvis være aspekter såsom pension, arbejdstider, opsigelsesvarsler, løn osv., som er nogle af de områder, som fagforeninger i særligt høj grad beskæftiger sig med. Det er både noget, der gjorde sig gældende dengang og i dag.

Hvad gør en fagforening for mig?

Det er ikke alle fagforeninger, der er lige aktive. Som udgangspunkt, så arbejder en fagforening dog med at forhandle overenskomster med din arbejdsgiver. Det er noget, der har direkte indflydelse på alt lige fra løn til arbejdsmiljø og et væld af andre aspekter af dit arbejde. Det er dog ikke noget, der gør sig gældende for alle de danske fagforeninger.

Du kan dog være helt sikker på, at en fagforening altid vil kunne tilbyde hjælp, hvis du står i en situation, der kræver dette, når det kommer til f.eks. dit ansættelsesforhold. Der kan være mange årsager til, at det er nødvendigt for dig at involvere din fagforening i et sådant tilfælde. Det er dog primært, hvis det ikke kan løses direkte mellem de to parter.

Det kan eksempelvis være, at du er blevet fyret på et uretmæssigt grundlag eller at du får udbetalt for lidt i løn og din arbejdsgiver nægter at lave om på det. Det kan dog også sagtens handle om, at du bliver chikaneret på jobbet eller at du arbejder under farlige vilkår. Det er dog en god idé, at du forsøger at løse problemet med din arbejdsgiver først.

Er det ikke muligt at løse det mellem de to parter, så vil en fagforening typisk gå ind i sagen og føre den for dig ved domstolene, hvis du er blevet uretmæssigt behandlet. Derfor kan et medlemskab af en fagforening på flere punkter også godt sammenlignes med en form for forsikring, da du kan kontakte fagforeningen for juridisk bistand og hjælp.

Ydermere, så skal det også gøres klart, at der er nogle af de fagforeninger, du kan finde på det danske marked, der er politisk aktive. Det er noget, de gør for at kunne fremme sine medlemmers vilkår igennem støtte til politiske partier og lobbyarbejde. Hvis det ikke er noget, du vil stilles synonym med, så er det ikke en sådan fagforening, du bør vælge.

Vi anbefaler

Frie funktionære

Frie funktionærer tilbyder A-kasse, lønsikring og fagforening. Er flere gange kåret til Danmarks bedste A-kasse.

Fra kun

69,- /md

Det Faglige Hus

Danmarks billigste fagforening med a-kasse for alle. Prisen er kun 542 kr. pr. måned. Bliver du medlem i både fagforening og a-kasse, er fagforeningen gratis de første 3 måneder.

Fagforening + a-kasse

542,- /md

Se alle fagforeninger i bunden af artiklen

Hvad er en tværfaglig fagforening?

Som der også tidligere er givet udtryk for i denne tekst, så kan du i dag finde op til flere af de såkaldte tværfaglige fagforeninger. Før i tiden var det meget normalt at arbejderne valgte at organisere sig i organisationer, der dækkede enten én specifik branche. Det kunne være en skomager, der valgte at organisere sig sammen med andre skomagere.

I dag forholder det sig dog lidt anderledes, da en stor del af de fagforeninger, du kan finde på det danske marked har vokset sig større og med tiden er de også blevet mere tværfaglige. Nogle fagforeninger er blot blevet store, mens andre er opstået som følge af, at flere af de små aktører slog sig sammen for at kunne stå stærkere i forhandlinger.

Den største fagforening i Danmark er i skrivende stund 3F. Det er en fagforening, der er opstået som følge af, der er flere forskellige fagforeninger, der er blevet lagt sammen til én stor. Derfor har de også mange afdelinger i deres organisation, der er specialiseret inden for enten én eller derimod ganske få specifikke faggrupper og brancher.

Langt størstedelen af de tværfaglige fagforeninger, der i dag er aktive på det danske marked, er villige til at optage stort set alle medlemmer, uanset hvilket arbejde, de besidder og uanset hvilken branche, de arbejder indenfor. Det betyder også, at du med stor sikkerhed vil kunne melde dig ind i én af de tværfaglige fagforeninger i Danmark.

Hvilken fagforening skal du vælge?

Hvis du gerne vil melde dig ind i en fagforening, så er det vigtigt, at du finder frem til en løsning, der reelt set er god for netop dig. Der er mange fagforeninger på det danske marked, så derfor kan det også være svært for dig at vælge den rette. Derfor er det også vigtigt, at du ikke blot vælger en tilfældig én, men vælger din fagforening med omhu.

Når du står over for, at skulle vælge en fagforening, så er noget af det første, du bør kigge på hvilken branche, du arbejder i. Dertil er det dog også en god idé, at du kigger på, hvad kontingentet for de enkelte fagforeninger lyder på. Nogle af de fagforeninger, du finder på det danske marked er nemlig markant dyrere end andre på et årligt basis.

Det handler om, at det arbejde, der udføres af de enkelte fagforeninger i bund og grund er det samme. Derfor er det også værd at kigge lidt på prisen, selvom det ikke er lige vigtigt for alle. De skal nemlig alle hjælpe med at forbedre din jobsituation og forhandle for at sikre netop dette – og det gør sig gældende, uanset om kontingentet er højt eller lavt.

Det bør dog gøres klart, at hvis dit arbejde er knyttet til en specifik overenskomst på området, så er det en rigtig god idé, at du vælger den eller én af de fagforeninger, der er ansvarlige for forhandlingerne med din arbejdsgiver. Har du svært ved at finde dette, så kan du eventuelt tage en snak med de enkelte fagforeninger eller høre dine kolleger ad.

Hvis du har et arbejde, der ikke følger en overenskomst (hvilket faktisk er meget normalt i dag), så er det blot endnu mere vigtigt, at du kigger ekstra godt på prisen. Samtidig bør du også tage et kig på de ekstra ydelser og tilbud, som den konkrete fagforening har foruden deres faglige hjælp. Det er nemlig meget normalt at fagforeninger har dette.

Sådanne ydelser eller tilbud kan være alt lige fra rabatter til deres medlemmer til kursustilbud. Sidst, men bestemt ikke mindst, bør du også se på den generelle tilfredshed blandt deres nuværende kunder. Der er ikke just nogen grund til, at du vælger at melde dig ind i en fagforening, der har en lav tilfredshed hos deres kunder eller en alt for høj pris.

Er en billig fagforening dårligere end en dyr fagforening?

Der er mange, der tror, at det er bedre at finde en dyr fagforening, fordi de enten giver bedre juridisk hjælp eller har andre fordele. Det er dog meget vigtigt, at det gøres klart, at en billig fagforening ikke altid er dårligere end en dyr fagforening. Der er faktisk op til flere eksempler hvor det har vist sig at forholde sig modsat, og billig er bedre end dyr.

Hvad det betyder er, at der ikke nødvendigvis er nogen direkte sammenhæng mellem den pris, du betaler i årligt kontingent og den værdi, du får som medlem af den respektive fagforening. Hvis du ikke har andre mål end, at du skal kunne få juridisk hjælp, hvis du får problemer med din arbejdsgiver, så giver det ganske god mening at spare penge.

Faktisk vil det i et sådant tilfælde give bedst mening for dig, at du blot holder dig til at vælge den billigste fagforening, du kan finde. Det skyldes naturligvis, at én af de billige fagforeninger, du kan finde på det danske marked tilbyder dig fundamentalt set det samme som andre dyrere fagforeninger, hvorfor der blot er en del penge at spare på det punkt.

Sørg for at sammenligne de mange muligheder

Hvis du har besluttet dig for, at du gerne vil melde dig ind i en fagforening eller du derimod har intentioner om, at skulle skifte fra din nuværende fagforening, så skal der ikke være nogen tvivl om, at du har et væld af muligheder for at finde frem til en god fagforening, da der findes et stort antal aktive fagforeninger på det danske marked i dag.

Derfor er det også vigtigt, at du sørger for at allokere tid til at sammenligne på kryds og tværs. På trods af, at det kan lyde relativt simpelt at skulle finde frem til en fagforening, så er det faktisk noget, der kræver en del tid, da der mange forskellige aspekter, der skal inddrages i dine overvejelser, hvis du vil være sikker på, at du træffer det helt rette valg.

Én af de ting, du særligt skal se nærmere på er naturligvis den pris, du betaler for det årlige kontingent for at kunne være medlem af den respektive fagforening. Det skyldes, at det er ét af de mest afgørende aspekter, da der ikke er nogen grund til, at du betaler i dyre domme for en fagforening, som du kunne have fået meget billigere et andet sted.

Hvis du er i tvivl om, hvad der er vigtigt at se nærmere på, når du skal sammenligne de forskellige udbydere, der er aktive på det danske marked, så kan det være svært at finde den rette aktør for dit vedkommende. Derfor har vi lavet en lille liste nedenfor, der belyser nogle af de områder, der er særligt vigtige at tage et nærmere kig på:

  • Pris: Som der også er givet udtryk for ovenfor, så er prisen det vigtigste aspekt. Du får noget nær det samme hos mange af de fagforeninger, der er på markedet, så derfor er prisen meget afgørende. Det er heldigvis et punkt, der er relativt nemt at sammenligne på, hvilket du blandt andet kan gøre lige her på siden.
  • Kundetilfredshed: Når du ser nærmere på en fagforening, så er det også en god idé, at du tager et kig på, om deres nuværende kunder faktisk er tilfredse med at være medlem. Hvis det ikke er tilfældet, så er det nok en fagforening, du blot skal bevæge dig udenom. Du kan f.eks. bruge Trustpilot til at læse kundeanmeldelser.
  • Tillægsydelser: I dag er der mange fagforeninger, der forsøger at skille sig ud fra de øvrige aktører ved at tilbyde deres medlemmer en række tillægsydelser. Det kan være alt lige fra en række gode workshops og kurser til rabataftaler med tankstationer. Derfor er det også noget, du bør tage et nærmere kig på.
  • Tværfaglig eller fagspecifik fagforening: Det er også oplagt at undersøge, om der er tale om en fagforening, der er enten tværfaglig eller fagspecifik. Det er op til den enkelte person at vurdere, hvorvidt han eller hun foretrækker at være medlem af en fagforening, der er tværfaglig eller derimod én, der er fagspecifik.

Dertil skal det også gøres klart, at når du står over for at skulle vælge en fagforening, så er det uhyre vigtigt, at det er noget, der bliver gjort med stor omhu. Det er næppe noget, du får ændret på lige med det samme, så derfor kan du lige så godt gøre det ordentligt fra start af, så du ender med at blive glad og tilfreds med dit valg af fagforening.

Alle fagforeninger

Lav et gratis online CV på kun 5 minutter

Lav et flot online CV som du kan dele med dem du har lyst til. Det virker perfekt på computer, tablet og mobiltelefonen.

Fagforening
4.8 (96.52%) 23 stemmer